A narancsbőrről

A narancsbőrről

Mi a narancsbőr (cellulit)?


Nyirokkeringési zavar. A bőr alatti zsírsejtek méretének és mennyiségének növekedésével, a vér- és nyirokrendszer mikrokeingésének zavarával összefüggő elváltozás. Nem összetévesztendő a cellulitisszel, amely a lazarostos kötőszövet fájdalmas gyulladásával!!! 

Hogyan alakul ki?


A zsírszövet is saját nyirokkeringéssel rendelkezik. A szénhidrátban gazdag táplálék zsír formájában raktározódik, hatására a zsírsejtek elkezdenek növekedni. A kis kapilláris hurkok, valamint a vékony falú nyirokerek ezért összenyomódnak, és a nyirokfolyadék elszállítása akadályozottá válik. A folyadék felhalmozódik , azaz nyiroködéma jön létre. A nyirokpangás következtében a káros anyagok a zsírsejtek között felhalmozódnak. Csökken a bőr rugalmassága, és egyre nehezebb lesz a nyirokáramlás. A lelassult anyagcsere a zsírszövet hőmérsékletének csökkenéséhez vezet, ezért az érintett terület hűvösebb, felszíne pedig egyenletlenné válik.


A nyirokrendszer feladata:

 
Közvetlen kapcsolatot létesít a sejtek és a vér között, - visszavezeti az érpályából kiszivárgó szövet közötti folyadékot(nyirok) a vérbe, - a nyirokcsomók átszűrik a szövetnedvet, és a bennük található immunsejtek figyelik, van-e idegen antigén a szervezetben. 


A nyirok összetétele:

 
A nyirok színtelen, enyhén lúgos kémhatású folyadék. Összetétele aszerint változik, hogy a test melyik részéből származik, és milyen a működési állapota az adott szövetnek. Ugyanazokat az elektrolitokat tartalmazza, mint a vérplazma, a fehérjekoncentrációja változó. Tartalmaz: fehérjéket, zsírokat, lipideket, szervetlen anyagokat, bomlástermékeket, koleszterint. 


Nyirokszerveink:

 
nyirokerek, nyirokcsomók, mandulák, csecsemőmirigy, lép, a belek nyiroktüszői, féregnyúlvány (vakbél)
 
A cellulit fázisai: 


- cellulit mentes bőr
- 1. stádium
- 2. stádium
- 3. stádium


Kialakulásának legfőbb okai:


- kötőszöveti gyengeség,
- kalória- és zsírdús táplálkozás,
- renyhe bélműködés,
- alkohol- és nikotinfüggőség,
- anyagcserezavar,
- nyirokkeringési zavar,
- stressz,
- különféle gyógyszerek, pl. fogamzásgátlók, egyéb hormon-készítmények,
- mozgáshiány, ülő munka,
- anyagcserezavar: elhízás, magas vérzsírok, cukorbetegség, köszvény, magas vérnyomás,
- nyirokkeringési zavar: például az adott területet érő állandó nyomás miatt.


Kiknél fordul elő leginkább?


Erre a kérdésre nagyon egyszerű a válasz. Sajnos bárkinél előfordulhat. A testsúly, és a kor nem játszik igazán meghatározó szerepet. Sok vékony, és fiatal hölgy szenved ebben a kellemetlen elváltozásban. Leginkább a nőiesen teltkarcsú hölgyek a legveszélyeztetettebbek. A nőiességért felelős hormon, az ösztrogén. E hormonnak viszont kötőszövet lazító hatása van. Sajnos a terhesség is befolyásoló tényező lehet a cellulit kialakulásában. Így hát irónikusan, azt kell mondani, hogy amit az egyik kezével ad a természet azt a másikkal elveszi. Tévedés azonban azt hinni, hogy a narancsbőr egyfajta betegség. Ez valójában bőrünk egy pillanatnyi állapotát jelzi.
 
 

FACEBOOK