A narancsbőr típusairól....

A narancsbőr típusairól....

A narancsbőr típusainak beazonosítása azért alapvetően fontos, mivel ettől függ, hogy milyen kezelés veheti fel vele a harcot a leghatékonyabban.

A narancsbőr lassan jelenik meg, s hálóz be különböző testrészeket, és egy embernél nem csak egy típusa jelentkezhet. A cellulit különböző típusaiban egy dolog biztosan közös: sokkal gyakrabban jelentkeznek nőknél, mint férfiaknál, elsősorban hormonális okoknál fogva. A következőkben sorra vesszük a cellulit három típusának tipikus jellemzőit és a módszereket, amelyekkel szembe szállhatunk velük.

1. Lágy/zsíros cellulit

Ezt a típusú narancsbőrt dimbes-dombos, egyenetlen bőrfelszín jellemzi, amely tapintásra nagyon puha, ahogyan a neve is jelzi. A lágy cellulit a leginkább olyan területeken jelentkezik, ahol zsírtöbblet van, így például a felkaron vagy a lábon, és gyakran visszértágulat vagy seprűvéna kíséri. Ahogyan mozogsz vagy járkálsz, a narancsbőr is mozog. Az életkorral és a súlygyarapodással egyenes arányban növekszik a megjelenésének és terjedésének esélye, és nagyban összefügg a mozgásszegény életmóddal is.

A nők többségének a lágy cellulit keseríti meg az életét, de a jó hír az, hogy ez a legkönnyebben kezelhető típus. Általánosságban a vérkeringés javítása és a súlyvesztés segít a visszaszorításában. Ez azt jelenti, hogy szépen kiirthatjuk az egészséges testsúly visszaszerzésével, rendszeres sporttal, méregtelenítéssel. Azonban, ha újra ellustulunk, a narancsbőr visszatér.

Jellemző testtájék: comb, has, fenék és kar

Jellemző életkor: kialakulása 30 és 40 éves kor között a leggyakoribb.

Megjelenése: a bőr kocsonyás, az érintett terület mozgásra reagálva helyet változtat.

Textúrája: puha, ahogyan a neve is sugallja, és valamennyire szivacsos jellegű.


2. Kemény/rostos cellulit

A narancsbőr ezen típusa gyakrabban jelentkezik fiatal nőknél és lányoknál, és leginkább a csípő és a comb külső területein mutatkozik. A bőr feszes és szemcsés vagy gödröcskés, akár a narancs héja, és a megjelenése nem változik mozgás közben, a bőr szorosan követi az izmokat.

Ez a típus sokszor a sportos, vékony vagy normál testalkatú nőkön jelenik meg, akiken nincs súlyfelesleg. A bőr tapintása kifejezetten kemény, olykor fájdalmas az érintett területen. A kemény narancsbőrt a kötött izomrostok közé beszorult, megnagyobbodott zsírsejtek okozzák. Ezen típus diétára, edzésre szinte egyáltalán nem reagál.

Jellemző testtájék: a csípő és comb külső felülete, illetve a hát környéke és a térd belső felülete

Jellemző életkor: akár a serdülőkor elején is megjelenhet, és korai kezelés nélkül fennáll az esélye, hogy sohasem múlik el teljesen.

Megjelenése: pöttyös-gödröcskés bőrfelület, az érintett terület nem változtat pozíciót.

Textúrája: a bőr egységesen tömör, érintésre érzékeny vagy akár fájdalmas is lehet.


3. Ödémás cellulit

Ez a narancsbőr legkevésbé gyakori formája, és egyben a legnehezebben kezelhető is. A rossz keringésből fakadó jelentős folyadékvisszatartás a kiváltó oka. Leginkább a lábon jelentkezik, amely formáját vesztve oszlopszerűvé válhat, a bőr pedig tésztaszerű és érintésre vagy hosszadalmas ülés során fájdalmas lehet.

Jellemző testtájék: a combon és a térd környékén is megjelenhet, de leggyakoribb a lábszáron, amely formáját veszti.

Jellemző életkor: leginkább 20 és 30 éves kor között. Megjelenése kissé hasonlít a habszivacs állagára.

Textúrája: a bőr szivacsossá válik, és érintésre fájdalmas lehet. A lábon a véna- vagy a nyirokrendszer elégtelensége mutatkozik (vízvisszatartás, lábdagadás, seprűvéna, görcs stb.)


 

FACEBOOK